Μητρικός θηλασμός: Τα οφέλη του για τη μητέρα και το μωρό

Μητρικός θηλασμός: Τα οφέλη του για τη μητέρα και το μωρό

Μητρικός θηλασμός, ένα πραγματικό δώρο ζωής για κάθε βρέφος. Είναι πιθανό η πρώτη φορά που θα προσπαθήσει μια νέα μητέρα να θηλάσει το νεογέννητό της να μην στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Η συνέχεια, όμως, θα αποζημιώσει και εκείνη και το μωρό της…

Τις τελευταίες δεκαετίες υπογραμμίζεται η σημασία του θηλασμού, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού, αλλά και τη συνέχισή του τουλάχιστον μέχρι τον 12ο μήνα, παράλληλα με την εισαγωγή άλλων τροφών. Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του θηλασμού; Ας τα δούμε αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί.

Μητρικός θηλασμός: Τα οφέλη του για το μωρό

1. Παρέχει στο μωρό όσα χρειάζεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του

Το μητρικό γάλα που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και, επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού σωλήνα του νεογέννητου.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού

Με το μητρικό θηλασμό, μεταδίδονται σημαντικά αντισώματα που βοηθούν το βρέφος να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Πρόκειται για κάτι κρίσιμο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Και σε αυτό υπερέχει το πρωτόγαλα, το οποίο παρέχει, μεταξύ πολλών άλλων αντισωμάτων, σημαντικές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), η οποία προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις.

3. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στα βρέφη

Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά κρυολογήματα και λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού κ.α.. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός ενδέχεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και εκζέματος, καθώς και άλλων παθήσεων.

4. Συμβάλλει στην υγιή πρόσληψη βάρους του βρέφους

Στο μητρικό γάλα υπάρχουν ορμόνες όπως η λεπτίνη. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης του νεογέννητου.

5. Ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν μια διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών που θηλάζουν, σε σύγκριση με όσα τρέφονται με γάλα σε σκόνη. Αυτή η διαφορά, βεβαίως, μπορεί να οφείλεται τόσο στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά, όσο και στο δέσιμο, την οικειότητα και τη βλεμματική επαφή που αναπτύσσονται στη διάρκεια του θηλασμού.

Μητρικός Θηλασμός: Τα οφέλη του για τη μητέρα

1. Ο μητρικός θηλασμός καίει αρκετές θερμίδες

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μια νέα μητέρα μπορεί να παρατηρήσει, μετά από 3 μήνες γαλουχίας, σχετική αύξηση στην καύση λίπους, σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες.

2. Ο θηλασμός επαναφέρει τη μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό μέγεθός της.

3. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, συγκριτικά με όσες δεν θηλάζουν.

4. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει στις μητέρες μακροχρόνια προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και από ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

5. Ο θηλασμός είναι σημαντικός για τη σχέση μητέρας – βρέφους

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και ζεστή σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου, που συμβάλλει σημαντικά στο δέσιμό τους.

Πηγές

https://www.healthline.com/health/breastfeeding/11-benefits-of-breastfeeding

https://www.webmd.com/parenting/baby/nursing-basics#1

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0