29/09: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

29/09: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας  και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα – συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου – τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε αριθμούς

Είναι ενδεικτικό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και «κοστίζουν» 17,5 εκατομμύρια ζωές ετησίως, λαμβάνοντας διαστάσεις μάστιγας, κυρίως σε βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.  Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν μέχρι το 2025 τους 25 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας δε κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά εκ των οποίων αποβαίνουν μοιραία.

7 συμβουλές για υγιή καρδιά

Η σωστή διατροφή είναι το «α» και το «ω» για μια γερή καρδιά, καθώς της δίνει ένα «καθαρό καύσιμο» για να λειτουργήσει. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει:

  • Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
  • Να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα.
  • Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα.
  • Να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα ποτά με ζάχαρη και τους έτοιμους χυμούς.
  • Να προετοιμάζουμε στο σπίτι τα γεύματά μας για τη δουλειά, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά.
  • Να αποφεύγουμε το αλάτι.
  • Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στην τόνωση της καρδιάς, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και της πίεσης.

Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25%, αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, ενώ η μείωση του βάρους κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε 30% περιορισμό του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

www.ohmyhealth.gr

Πηγή άρθρου: www.tsakiridiskosmas.gr

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0