Βασιλικός Πολτός: Ωφέλη

Βασιλικός Πολτός: Ωφέλη

Ο βασιλικός πολτός ή αλλιώς Royal Jelly θεωρείται ελιξήριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα αφού αποτελεί μία “βόμβα” πολύτιμων συστατικών.

Ο βασιλικός πολτός, είναι μια παχύρευστη και κρεμώδης ουσία που εκκρίνουν οι εργάτριες μέλισσες, για να τραφεί με αυτόν η μελλοντική τους βασίλισσα.

Αυτή η τροφή μάλιστα, είναι υπεύθυνη και για τη “στέψη” της βασίλισσας.

Όλες οι προνύμφες των μελισσών γεννιούνται το ίδιο, εκείνες όμως που τρώνε τον βασιλικό πολτό, γίνονται βασίλισσες.

Ο βασιλικός πολτός αυξάνει τη γονιμότητα της βασίλισσας, το μέγεθος και το προσδόκιμο ζωής της.

Βασιλικός πολτός – πώς παράγεται

Πώς όμως παράγεται ακριβώς αυτό το “βασιλικό γεύμα;”

Οι μέλισσες που είναι υπεύθυνες για να ταΐζουν τις προνύμφες, τρώνε μέλι και γύρη, τα επεξεργάζονται σε ειδικούς αδένες και έτσι δημιουργούν τον βασιλικό πολτό.

Όσον αφορά το χρώμα και τη γεύση του, ο πολτός έχει όξινη γεύση, λόγω του χαμηλού του pH και υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα.

Βασιλικός πολτός – θρεπτικά συστατικά

Περιέχει σε ποσοστό

 • 67% νερό,
 • 15.5 % πρωτεΐνη,
 • 12.5 % σάκχαρα
 • 4% λιπίδια και
 • μεταλλικά άλατα.

Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Ειδικότερα περιέχεται θειαμίνη Β1 3.9mg, ριβοφλαβίνη Β2 26,5mg, νιασίνη Β3 84mg, παντοθεικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη Β6 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg.

Περιέχει επίσης σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνες C, D, A, E, καθώς και ουσίες, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/gr και η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα.

Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Αναλυτικότερα:

 1. Πρωτεΐνες και αμινοξέα: Ο βασιλικός πολτός περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε ασπαρτικό και γλουταμινικό οξύ.Σε τι βοηθάνε όμως αυτά τα αμινοξέα;Το ασπαρτικό οξύ, παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα και βοηθάει στην αποστολή χημικών σημάτων στο νευρικό σύστημα.Το γλουταμινικό οξύ, μπορεί να συμμετέχει στη μάθηση και τη μνήμη και μπορεί να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν χαμηλά επίπεδα στομαχικού οξέος.
 2. Λιπαρά: Κάποια απ’ τα θρεπτικά συστατικά του βασιλικού πολτού, είναι και τα λιπαρά. Συγκεκριμένα, περιέχει αρκετά λιπαρά οξέα με σπάνια δομή και αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως επίσης και ουδέτερα λιπίδια και στερόλες.
 3. Σάκχαρα: Τα κυριότερα σάκχαρα του βασιλικού πολτού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των σακχάρων του. Η αναλογία αυτών των σακχάρων είναι επίσης παρόμοια με αυτή που έχει το μέλι.Πέρα από αυτά τα δύο σάκχαρα, ο πολτός περιέχει και μαλτόζη, τρεχαλόζη, μελιβιόζη, ριβόζη και ερλόζη. Σε μικρές όμως ποσότητες.
 4. Βιταμίνες: Ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B. Περιέχει και βιταμίνη C, σε αρκετά χαμηλή όμως ποσότητα. Περισσότερα για τις βιταμίνες που περιέχει ο πολτός, θα δείτε αργότερα στο άρθρο.
 5. Μεταλλικά στοιχεία: Ο πολτός της “ αυτούς μεγαλειότης”, περιέχει και μεταλλικά στοιχεία. Κυρίως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό.

Ο βασιλικός πολτός είναι κυρίως πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B. Περιέχει επίσης και βιταμίνη C, σε μικρές όμως ποσότητες.

Οι βιταμίνες που έχει συνήθως ο βασιλικός πολτός είναι:

 • Βιταμίνη B1 (θειαμίνη): Η B1, επιτρέπει στο σώμα σας να μετατρέπει τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε σε ενέργεια.Είναι επίσης απαραίτητη για τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθάει στη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
 • Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη): Η βιταμίνη B2, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων.Βοηθά επίσης στη διάσπαση των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Στον εφοδιασμό δηλαδή του σώματός μας με ενέργεια.
 • Βιταμίνη B3 (νιασίνη): Η B3 βοηθάει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Διατηρεί επίσης υγιή το πεπτικό μας σύστημα, το νευρικό μας σύστημα αλλά και το δέρμα μας.
 • Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ): Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, έτσι και η B5, βοηθάει στη μετατροπή της τροφής που καταναλώνετε σε ενέργεια.

Είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κυττάρων του αίματος.

 • Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη): Η πυριδοξίνη, είναι σημαντική για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών και ερυθρών αιμοσφαιρίων.Συμμετέχει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και όπως όλες οι βιταμίνες B, στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.
 • Βιταμίνη B7 (βιοτίνη): Η βιοτίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.Επίσης, ως βιταμίνη του συμπλέγματος B, συμμετέχει και στη λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.
 • Βιταμίνη Β8 (ινοσιτόλη): Η ινοσιτόλη υποστηρίζει τους μηχανισμούς παραγωγής ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η ινοσιτόλη, επηρεάζει επίσης τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Έτσι, έρευνες έχουν δείξει, ότι μπορεί να είναι ωφέλιμη και για την ψυχική μας υγεία.

 • Βιταμίνη B9 (φολικό οξύ): Το φολικό οξύ, είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση του DNA μας και συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.Συμβάλλει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη σύνθεση των αμινοξέων και στον φυσικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης.

Βλέπετε λοιπόν ότι ο βασιλικός πολτός, μπορεί να σας προσφέρει μια γκάμα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

 

Ο βασιλικός πολτός ενδείκνυται για:

Παιδιά

 • με αναιμία
 • που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
 • που προετοιμάζονται για εξετάσεις
 • που βρίσκονται στην ανάρρωση

Ενήλικες

 • για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
 • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
 • κατά της δυσκοιλιότητας
 • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
 • κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
 • κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
 • κατά της κόπωσης
 • κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
 • κατά του Parkinson
 • κατά του Alzheimer
 • κατά της υπέρτασης
 • κατά του σακχαρώδη διαβήτη
 • στα γηρατειά
 • για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και λόγω της αντιμικροβιακής δράσης (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli)
 • κατά του πονοκεφάλου
 • μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
 • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
 • κατά των καταγμάτων των οστών
 • κατά των φλεγμονών
 • βελτιώνει τη μνήμη ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
 • κατά του άσθματος και των αλλεργιών.

Ο βασιλικός πολτός όμως, έχει και πολλές άλλες ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του οργανισμού. Βασιλικό πολτό συναντούμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη και είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενικών παιδιών. Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη. Το μακιγιάζ με βασιλικό πολτό αποτελεί ακόμα μυστήριο και δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματά του.

 

Βασιλικός πολτός – δοσολογία

Δεν υπάρχει κάποια στάνταρ δοσολογία για τον βασιλικό πολτό, καθώς η δόση του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η καθημερινότητα (δραστηριότητες), η γενικότερη κατάσταση υγείας κλπ.

Μία πάντως απ’ τις πιο συνηθισμένες προτεινόμενες δόσεις, είναι 1 γραμμάριο τη μέρα για 15- 30 μέρες.

Όσον αφορά τον βασιλικό πολτό και τα παιδιά άνω των 5 ετών, μια συχνή δοσολογία είναι τα 0,5 γραμμάρια τη μέρα.

Ενώ για μικρότερες ηλικίες, η προτεινόμενη δόση διαφέρει ανάλογα το βάρος του παιδιού (συνήθως είναι στα 0,01 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους).

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε πάντως, είναι να συμβουλευτείτε τη συσκευασία του προϊόντος, ώστε να καταναλώσετε με ασφάλεια τον βασιλικό πολτό σας.

 

Βασιλικός πολτός – πώς τρώγεται

Ίσως έχετε δει ότι υπάρχουν “ειδικά” πλαστικά κουτάλια για βασιλικό πολτό, ώστε να μπορείτε να υπολογίζετε καλύτερα την κατάλληλη δόση για εσάς.

Πώς μπορείτε όμως να τον καταναλώσετε;

Ένας τρόπος που προτείνεται, είναι το πρωί αφού σηκωθείτε να τον τοποθετήσετε κάτω απ’ τη γλώσσα σας για λίγα λεπτά (5 -10), ώστε να διαλυθεί. Έτσι, θα πάρετε καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά του βασιλικού πολτού.

Υπάρχει βέβαια και βασιλικός πολτός σε δισκία.

 

Βασιλικός πολτός- παρενέργειες

Αφού είδατε για τον βασιλικό πολτό, τα θρεπτικά συστατικά του και τα οφέλη του, πάμε να δούμε και τι θα πρέπει να προσέξετε.

Για αρχή, η κατανάλωση βασιλικού πολτού είναι πιθανώς ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων όπως κνίδωση, άσθμα και σε ακραίες περιπτώσεις θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ.

Αν παρουσιάζετε αλλεργίες, ειδικά στις μέλισσες, στη γύρη, στην πρόπολη ή και αλλού, θα ήταν καλό να τον αποφύγετε ή να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Συμβουλευτείτε επίσης τον γιατρό σας αν καταναλώσετε βασιλικό πολτό και εμφανίσετε συμπτώματα όπως βρογχόσπασμο, ναυτία, διάρροια, πόνο στο στομάχι και δερματικούς ερεθισμούς.

 

Βασιλικός πολτός και εγκυμοσύνη

 

Ένα άλλο συχνό ερώτημα είναι αν μπορούν να καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες βασιλικό πολτό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του βασιλικού πολτού στις έγκυες γυναίκες ή την εγκυμοσύνη.

Επομένως, για λόγους ασφαλείας, θα ήταν καλό οι έγκυες γυναίκες να τον αποφεύγουν.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού των παιδιών τους.

Φτάσαμε στο τέλος! Ελπίζουμε το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο και να σας βοήθησε να μάθετε περισσότερα για τον βασιλικό πολτό και τις ιδιότητές του.

Χαρίστε και εσείς ενέργεια και θρέψη στον εαυτό σας με συμπληρώματα διατροφής βασιλικού πολτού.

 

www.ohmyhealth.gr

Πηγή άρθρου: www.onmed.gr , www.samalife.gr

 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0